Botox

Botulinski toksin, egzogeni neurotoksin, botoks je enzim koji prozvodi bakterija Clostridijum botulinum koji ostvaruje svoj paralitički efekat brzom i ireverzibilnom blokadom neuromišićne transmisije.Unet u organizam inhibira oslobađanje acetilholina u neuromišićnim sinapsama . Srednja smrtna doza botulinskog toksina, je (LD50) 30 pg/kg nakon intravenske ili subkutane (potkožne) aplikacije, ili 3ng/kg nakon udisanja.

Botulinski toksin poznat po jednom od svojih najupotrebljavinijih imena, Botoks (Botox®) ili Disport (Dysport®), oko dve decenije se, zahvaljujući istraživanjima Alana Skota (Alan Scott) koristi u medicini u veoma malim dozama kao lek za opuštanje mišića, kod pacijenata sa bolnim grčevima i fascikulacijama mišića (npr.kod miokimije), ali neuporedivo veću popularnost je stekao u kozmetologiji za „zatezanje bora“.

Botulinski toksin spada u veoma toksičan bakterijski egzotoksin, koji je po svojoj hemijskoj prirodi p roteinili polipeptid koji izlučuje u spoljašnju sredinu gram (+) bakterija k. botulinum. Botulinski egzotoksin je termolabilan.

Hiperhidroza je stanje koje se karakteriše lokalizovanim ili generalizovanim prekomernim znojenjem koje prevazilazi potrebe organizma za regulaciju telesne temperature preko znoja. Simptomi poremećaja počinju da se javljaju u detinjstvu i ostaju do kraja života sa izraženijim pogoršanjem simptoma obično u pubertetu.

Botulinski toksin kod ovog poremećaja: primenjuje se u obliku intrakutanih ili intraglandularnih injekcija koje se ubrizgavaju u pazušne žlezde i kožu. On inhibira oslobađanje acetilholina u holinergičnim nervima koji inervišu znojne žlezde i tako smanjuje produkciju znoja. Trajanje i oblik terapije se razlikuje od osobe do osobe. Pre primene botoksa potrebno je da se uradi specijalni test kojim se tačno definiše „radno polje“- odabrane regije za tretman.

Upotreba botulinskog toksina je u većini zemalja odobrena za primarno lečenje hiperhidroze pazušnih (aksiliarnih) žlezda.
-Preterana salivacija (izlučivanje pljuvačke)
-Lečenje gojaznosti: Postoje dokazi da se botulinski toksin može koristiti za mršavljenje produženjem vreme pražnjenja želuca, što kod pacijenta stvara osećaj sitosti.

Zvanično odobrenje za primenu botulinskog toksina tipa A u kozmetici objavljeno je u SAD 2. aprila 2002. god. od strane američke Administracije za hranu i lekove (FDA), u čijoj direktivi je navedeno da se botulinski toksin (BTX-A) može koristiti da privremeno poboljša izgled lica kod umerenih i izraženijih nabora (bora) na licu između obrva.

Neželjena dejstva

Primena ekstremno niskih doza botulinskog toksina karakteriše se veoma niskim procentom toksičnosti.Neželjena dejstva u toku primene botulinskog toksina, (uz strogo poštovanje medicinskih indikacija, propisanih procedura i preporuka proizvođača leka), kod pacijenata su najčešće retka, mala, prolazna i prihvatljiva za bolesnike. Neželjene dejstva botulinskog toksina, se mogu predvideti na osnovu načina delovanja (paraliza mišića) i hemijske strukture (proteini) molekula botolunskog toksina, kao;
-Paraliza pogrešne grupa mišića, npr. ptoza očnog kapka (spuštenost gornjeg kapka ili „viseći kapak“), može javiti u oko 5% slučajeva
-Alergijska reakcija.

Ostala neželjena dejstva, koja mogu biti su ;glavobolja, disfagija, gripozni sindrom, zamagljen vid, suva usta, umor, alergijske reakcije i otok, modrica ili crvenilo na mestu uboda injekcije.Modrica koja se može javiti na mestu injekcije je uglavnom sporedni efekat i nije izazvana toksinom, nego načinom njegove aplikacije.

U kozmetici nakon upotrebe toksina, kao neželjeno dejstvo može se javiti neadekvatni (asimetrični) izraz lica, „viseći kapak“, dvostruki vid, nepravilan osmeh, gubitak sposobnosti zatvoranja očnih kapaka, ili umanjenje snage mišića za žvakanje čvrste hrane(kod ubrzgavanja toksina u vilične mišiće). Svi rezultati tretmana su ograničenog trajanja, i mogu biti kratki do šest nedelja, ali se najčešće pozitivni rezultati lečenja održavaju između tri i osam meseci, nakon čega se primena botulinskog toksina može ponoviti.

Kako bi se sprečila mogućnost neželjenih dejstava botulinskog toksina kod rizičnih grupa, njegova primena se ne preporučuje kod trudnica i osoba koje su alergična na jaja. Sam tretman je skoro bezbolan i sastoji se u iniciranju preparata u tačno određene tačke na licu kako bi se blokirali pojedini mišići i na taj način sprečila kontrakcija mišića , a samim tim i pojava bora. Tretman se ne preporučuje češće od jednom u 8 do 10 meseci. Efekat i trajanje rezultata je individualno ali u proseku traje oko 4- 6 meseci.

FIXER je Prirodna zamena za BOTOX

U potpunosti kreiran kao prirodna alternativa botoxu.To je prvi netoksični mišićni relaksant koji je u stanju da bez fiksiranja mišića smanji bore na licu, vratu i ostalim delovima tela gde je koža opuštena. U svom sastavu Fixer sadrži
-Acetilheksapeptid 8 i Acetilheksapeptid 30 koji izaziva relaksaciju dermalnih miofilamenata I na taj način smanjuje dubinu bora
-DMAE- molekule koji imaju efekat antiaginga sa direktinim aktiviranjem kolagena
-ekstrakkt Hibiskusa koji je bogat antioksidansima i proteolitičkim enzimima
-ekstrakt zelenog čaja koji učestvuje u redukcji slobodnih radikala

FIXER se primenjuje kod

  • površnih i srednjih bora
  • kože smanjenog turgora
  • spuštenih kapaka
  • opuštene kože brade i podvaljka
  • opuštene kože grudi i dekoltea, unutrašnjost nadlaktica i buina
  • opuštene kože pupčane regije
  • pojačanog znojenja

Protokol apliciranja Fixera je da se koristi 3x u razmaku od 10 dana.Doze održavanja su jednom mesečno.

Fileri Aqua filling