Face lifting

Koža lica izložena je atmosferskim uticajima, kao i štetnim stvarima iz okoline, pa samim tim možemo reći da ona i najbrže stari.Lice je uvek izloženo pogledima, pa smo zbog toga i najosjetljiviji na promene koje se na njemu odražavaju Smanjenje elastičnosti kože i opuštanje lica, pojava sitnih bora, naglašavanje prirodnih nabora lica i promenu konture lica prepoznajemo kao vidljive početne znake starenja.

Face Lifting je danas vrlo uspešna operacija za uklanjanje i ublažavanje navedenih promena, a efekt pomlađenog izgleda lica traje od pet i više godina. Posle isteka tog perioda lice će i dalje izgledati bolje nego što bi izgledalo bez operacije.Kandidati za operaciju su najčešće osobe između 40 i 60 godina.Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i zavisno od hirurške tehnike traje 3- 4sata. Najčešće se sa face liftingom radi i zatezanje kože vrata . Mesto i dužina hirurškog reza zavise od toga tome šta se zahvatom želi postići i individualno se prilagođava potrebama i stanju pacijenata (zavisno od opuštenosti i kvaliteta kože).Najčešće se rez postavlja u kosmati deo glave nekoliko milimetara od visine obrva, ispred uha i prema potrebi iza uha, ukoliko je potrebno veće zatezanje vrata.

Ovaj zahvat se može kombinovati i s ostalim zahvatima na licu, bilo korekcijom kapaka, postavljanjem implantata u bradu, dermoabrazijom perioralne regije itd.Vreme oporavka zavisi od obima zahvata. U postoperativnom toku preporučuju se hladni oblozi unutar 24-48 sati. Treba izbegavati uzimanje preparata na bazi acetilsalicilne kiseline (Andol, Aspirin), kao i preparate na bazi vitamina C . Kompresivni zavoj ili maska se nose 7-14 dana 24 h. Nošenje maske se preporučuje još mesec dana u toku noći.Povratak uobičajnim svakodnevnim aktivnostima je moguć 7-14 dana nakon operacije, dok je teže fizičke aktivnosti potrebno izbegavati 4-6 nedelje od operacije. Povratak senzibiliteta u predelu lica i ušiju je presečno mesec dana , a ponekad traje i duže. Ožiljci su po pravilu neupadljivii, skriveni u kosi, u prirodnoj bori ispred i iza ušne školjke. Prvi rezultati vidljivi su već nakon 14 dana, a konačni nakon 6 -12 meseci.U prvim danima nakon operacije, postoji manji ili veći otok kao i hematomi. Unutar prvih 24-48 sati preporučljivo je stavljanje hladnih obloga na lice. Lice je bolno i zategnuto nekoliko dana, što se može ublažiti analgeticima. Rane komplikacije mogu biti: krvarenje, infekcija kože i u retkim slučajevima pareza facijalnog nerva.

Pored ovog “klasičnog” face lifting postoji i tzv. MACS lift (Minimal Access Cranial Suspension) gde se potkožno tkivo podiže vertikalno, bez lateralnih zatezanja (zatezanje kože u stranu, prema ušima), čime se izbegava deformisanje izgleda lica. Radi se u lokalnoj anesteziji, a operacija traje oko dva sata. MACS lift je danas široko prihvaćen kao efikasna procedura sa malim vremenom oporavka i smanjenim rizikom po pacijenta, koja daje stabilne i dobre rezultate. Njegova prednost je i to što se u jednoj intervenciji radi lifting središnjeg dela lica, ali i vrata. Kada se uradi u kombinaciji sa liftingom obrva i gornjeg dela lica kompletno lice može dobiti podmlađen i osvežen izgled koji daje utisak da je lice podmlađeno za 10-15 godina.

Rez ide duž ivice kose ispred uha i duž unutrašnjeg dela ušne školjke do ušne resice, tako da kasnije nema ožiljka ispod i iza uha koji je najvidljiviji kod ranijih tehnika fejs-lifta. Na ovaj način podiže se tkivo obraza, podvaljka i vrata. Budući da zahvata donje dve trećine lica, MACS lift se može raditi samostalno ili u kombinaciji sa liposukcijom podvaljka, korekcijom donjih i gornjih kapaka i liftingom obrva.

Rez ide duž ivice kose ispred uha i duž unutrašnjeg dela ušne školjke do ušne resice, tako da kasnije nema ožiljka ispod i iza uha koji je najvidljiviji kod ranijih tehnika fejs-lifta. Na ovaj način podiže se tkivo obraza, podvaljka i vrata. Budući da zahvata donje dve trećine lica, MACS lift se može raditi samostalno ili u kombinaciji sa liposukcijom podvaljka, korekcijom donjih i gornjih kapaka i liftingom obrva.

Ovaj lifting može se raditi i u lokalnoj anesteziji, Nema bola tokom intervencije. Pacijent odlazi kući posle 1 do 2h od operacije .Važno je mirovanje i spavanje u polusedećem položaju, kako bi se smanjio otok, a prvog dana neprestano stavljanje hladnih obloga.. lice se ne sme izlagati toploti (sauna, sunčanje, solarijum.). Otoci počinju da spadaju trećeg dana, i za sedam do deset dana više se gotovo ne primećuju. Nakon dve do tri nedelje može se vratiti punom socijalnom životu.

Prva kontrola je sutradan ukoliko postoje drenovi koji se tada i vade. Drugog postoperativnog dana se može prati kosa. Svi konci se skidaju 7do 10 dana od operacije.

Face lifting-slika Face lifting-slika
Maerna