Korekcija kapaka(blefaroplastica)

Opušteni gornji kapci, višak kože i naduvenost očnih kapaka daju očima i čitavom licu umoran i stariji izgled. Pored ovog narušenog estetskog izgleda ovaj višak kože može praviti i funkcionalni problem u smislu smanjivanja vidnog polja.Vrlo često genitika je odgovorna za ovaj problem.

Blefaroplastika predstavlja korekciju gornjih ili donjih očnih kapaka. Operativni zahvat podrazumeva uklanjanje viška kože, mišića, smanjivanje masnih jastučića i neretko korekciju ptoze tj.spuštenosti. očnih kapaka koji u tom slučaju zatvaraju deo vidnog polja Rezovi kod korekcije gornjih očnih kapaka su postavljeni tačno u gornjem žlebu očnog kapka i kasnije se skoro i ne primećuju , dok se na donjem kapku rez nalazi na nekih 1 do 2 mm ispod trepavica i kasnije ga je jako teško uočiti. Operativni zahvat traje oko 1 sat i moguće ga je izvesti u lokalnoj anesteziji ili eventualno u kratkotrajnoj intravenskoj sedaciji.

Posle operacije pacijent nosi papirne trakice na rezovima, a 5-6 dana od operativnog zahvata se iste skidaju kao i konci. Često postoje i modrice i otok koji nakon par dana nestaju Može se javiti i pojačano suzenje oka.Ne preporučuje se izlaganje suncu u narednih mesec dana bez tamnih naočara.Definitivni rezultati se procenjuju nakon nekoliko meseci

Korekcija kapaka-slika