Lifting vrata

Vrat je jedno od prvih mesta koje vrlo rano pokazuje prve znakove procesa starenja , a koga je relativno teško sakriti od pogleda ljudi. Promene na vratu su najčešće kombinacija nabiranja viška kože, , opuštenost mišića (platizme, tzv. Tursko sedlo) i akumulirano masno tkivo (podvaljak, podbradak). U zavisnosti koji problem je u pitanju, primenju se različiti načini za njihovo rešavanje .

Opuštanje i razdvajanje mišića platizme na prednjem delu vrata dovodi do stvaranja vertikalnih nabora praćenih opuštenom kožom. Operacija je moguća u lokalnoj ili opštoj anesteziji, a sastoji se od mobilizacije i fiksiranja opuštenog mišića platizme, i uklanjanja viška kože i njeno zatezanje i spajanje krajeva iza uha i u prednjoj liniji i u nevidljivoj zoni ispod brade, u zavisnosti od težine samog zahvata. Pored ovog, moguće je ukloniti i masno tkivo podbratka aspiracionom liposukcijom. Ne postoji donja starosna granica za ovu intervenciju.Indikacija je klinička slika i status. Obično su to pacijenati između 40 i 60 godine.

Pre bilo kog hirurškog zahvata, a posebno pre liftinga lica i vrata, treba prestati s uzimanjem lekova , koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu kao što su : Aspirin, Andol ili Acetisal. Na taj način sprečavamo eventualna neželjena krvarenja i hematome za vreme i nakon operacije, što nam znatno ubrzava oporavak i poboljšava rezultat operacije.

Posle operacije obavezno je konstantno nošenje kompresivno- elastičnog zavoja ili steznika za bradu 24 sata, naredne 3 nedeljje, a posle tog još nekih mesec dana samo noću. Tuširanje je moguće 3. dana od operacije. Skidanje šavova je oko 7. dana od intervencije.Ne preporučuje se farbanje kose u prvih 15 dana, a veće napore potrebno je izbegavati još 4-6 nedelja.

Normalna je pojava manjeg ili većeg otoka i hematoma nakon operacije. Zato se preporučuje stavljanje hladnih obloga u prva 24-48 h i ležanje u polusedećom položaju. Destak dana nakon skidanja konaca, savetuje se upotreba preparata za tretiranje ožiljaka kako bi oni vremenom bili što manje upadljivi. Izbegavati izlaganje suncu u prvih 6 meseci do godinu dana. Pušačima se savetuje prestanak pušenja najmanje nedelju dana pre i 2 do tri nedelje posle operacije, zbog uticaja na proces zarastanja. Lifting vrata

Maerna

Lifting vrata Lifting vrata