Lipektomija ruku (Brahioplastika) i nogu

Višak kože i masnog tkiva u području nadlaktica, odnosno gornjih delova ruku, može predstavljati veliko estetsko, ali i psihičko opterećenje. Ovaj problem se javlja s godinama ili posle značajnog gubitka telesne težine. Višak kože u području nadlaktica nije moguće rešiti ni vežanjem, ni raznim kozmetičkim tretmanima, a u većini slučajeva čak ni liposukcijom, gde možemo redukovati samo količinu masnog tkiva ali ne i rešiti problem viška kože.

Ovaj višak kože i masnog tkiva može može biti i uzrok iritativnog dermatitisa u području nadlaktica i pazušne jame. Operativni zahvat kojim se veoma uspešno uklanja višak kože i masnog tkiva sa nadlaktica naziva se brahioplastika. Liposukciju ove regije obično preporučujumo mladim osobama gde nema velikog viška kože, već samo masti i gde je očuvan tonus kože. U zavisnosti od obima operacije, fizičkog i psihičkog stanja pacijenta, operacija se može sprovesti u lokalanoj, intravenskoj i opštoj anesteziji. Ukoliko se radi u intravenskoj ili opštoj anesteziji, nephodno je uraditi kompletne laboratorijske analize, a nakon opšte anestezije, pacijent ostaje u bolnici 1 dan. Pacijentima treba naglasiti da bar nedelju dana pre operacije ne uzimaju Aspirin, Acetisal i antiinflamatorne lekova, a savetuje se i prestanak pušenja bar dve nedelje pre intervencije. Nakon fotografisanja i detaljnog merenja, rez se smešta sa unutrašnje strane nadlaktica, pri čemu je dužina reza određena količinom viška kože. Ukoliko se radi o neznatnoj opuštenosti i malom višku, dovoljan je samo rez u predelu pazušne jame, dok u slučaju kada je taj višak veliki, rez ide celom dužinom do lakta. Kada se radi o većoj i obimnijijoj operaciji, potrebno je i plasiranje drenova, koji se vade pre odlaska kući.

Postoperativno neophodno je uzimati antibiotsku, analgetsku i antinflamatornu terapiju. Obavezno je nošenje specjalnih steznika za ruke (rukavi),7 dana u kontinuitetu, a kasnije po nekoliko sati dnevno narednih 6 do 8 nedelja.

Rezultati su vidljivi odmah nakon operacije a vremenom postaju i bolji kada dođe do potpunog nestanka otoka i hematoma.

Postoperativni oporavak je indivudualan i traje u najvećem broju slučajeva oko dve nedelje. Konci se skidaju dve nedelje od operacije, kada je pacijent sposoban i za povratak svojim privatnim i poslovnim aktivnostima.

Ožiljci se moraju tretirati nekim od preparata za redukciju ožiljaka (Dermatix, Cica Care, Contratubex i dr). Treba izbegavati sunčanje ožiljaka narednih nekoliko meseci, a fizičke aktivnosti koje uključuju ruke treba izbegavati prvih mesec dana.

Lipektomija nogu

Kod ove operacije odstranjuje se višak kože sa unutrašnje strane butina. I ovde kao i kod prethodne operacije, dužina reza je u zavisnosti od obima kože koji treba ukloniti. Ovo uklnjanje viška kože i zatezanje iste , poboljšava i izgled kolena koja takođe postaju zategnuta. Ova procedura se često kombinuje sa liposukcijom ukoliko postoji i višak masnog tkiva. Postoperativni ožiljak se nalazi sa unutrašnje strane butina. U zavisnosti od obima intervencije, izvodi se u intravenskoj ili opštoj anesteziji. I ovde je neophodno nošenje specijalnih kompresivnih pantalona narednih meseca dana. Konci se uklanjaju oko 14. dana od operacije.

Lipektomija ruku i nogu
Maerna