Liposkulptura (Lipofiling) lica

Lipofiling (Liposkulptura) je intervencija koja podrazumeva uzimanje sopstvenog masnog tkiva koje se nakon odvajanja čiste masti od ostalih primesa i krvi aplikuje na drugo željeno mesto. Mast se koristi za korekciju i popunjavanje defekta na licu i telu gde postoje neravnine, ulegnuća i udubljenja. Koristi se u slučajevima kada postoji urođena asimetrija ili hipoplazija određenog dela tela. Pored toga, mast se može koristiti i za korekciju i povećanje grudi ili zadnjice .Sa uspehom se koristi i za popunjavanje dubokih bora na licu ( nazolabijalnih),popunjavanje dubokih ožiljaka, a danas sve više i za podmlađivanje šaka.

Procedura se u zavisnosti od obima intervencije može raditi u lokalnoj ili kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji, posle koje pacijent odlazi kući. Deo masti koja se ubaci se neminovno razgrađuje (nekad i do 60%) zbog čega je nekada potrebno ovakvu intervenciju ponoviti kako bi smo došli do željenog rezultata. Krajnji rezultat se može očekivati posle 2,5 do 3 meseca od intervencije i tek tada sa može ponoviti ukoliko to situacija zahteva.

Najčešće regije sa kojih se uzima mast (aspiracionom liposukcijom) su stomak, kukovi, butine, kolena. Mast se ubacuje tankim kanilama, tako da se ubodna mesta vrlo brzo i ne primećuju.Nakon ubacivanja masti , tretirane regije su otečene, tvrde i često modre. Ove nuspojave nestaju posle 7 do 10 dana posle intervencije. Sam oporavak ubrzavaju i lekovi za smanjivanje otoka, utrljavanje Hepatrombina ili Liotona, kao i redovne masaže.

Liposkulptura (Lipofiling) lica