Liposukcija

Liposukcija podrazumeva uklanjanje lokalizovanog masnog tkiva aspiracijom.Uglavnom se može raditi na svim delovima tela. Najbolji rezultati se mogu videti ukoliko količina masnog tkiva nije preobimna, a posebno je zahvalna metoda za smanjivanje masnih naslaga sa regija gde je jako teško i skoro nemoguće skinuti čak i vežbanjem ( leđa, kolena, butine, nadlaktice, podbradak).

Operacija se izvodi kroz rezove dužine oko 2-3 mm i koje obično gledamo da sakrijemo.Kroz ove rezove ulazi se aspiracionim kanilama kojima i uništavamo zidove masnih ćelija i usisavamo ih. U zavisnosti od regije koja se tretira kao i od obima same intervencije, operacija se radi ili u uslovima lokalne tumescentne ili opšte anestezije.

Količina masnog tkiva koje se aspirira je ograničena jer se pored masnog tkiva gubi i izvesna količina krvi , tako da za jako gojazne pacijente (preko 100kg) ovo i nije pravi izbor. Intervencije u lokalnoj anesteziji ne zahtevaju ostanak u bolnici.Poželjno je što pre ustajanje iz postelje i umerene šetnje.

Nakon liposukcije pacijenti moraju obavezno nositi određene kompresivne steznike, pantalonice, rukave ili maske u zavisnosti koji deo tela je rađen.

Od terapije prepisuju se antibiotici, analgetici i lekovi za smanjenje otoka koji se piju narednih 7 do 10 dana, a za modrice se preporučuje upotreba gela-Liotona 1000 ili Hepatrombina. Rezultati operacije se jednim delom mogu videti i nakon same intervencije, a najbolji rezultati se mogu očekivati tek posle 3 do 4 nedelje. Na mestima gde je rađena liposukcija, česti su otoci i hematomi, a dolazi i do stvaranja čvrstih fibroznoh ploča ( ožiljaka) koji vremenom i sa redovnim intenzivnim masažama omekšavaju i nestaju.

Od komlikacija koje se mogu javiti su nekroza, infekcija asimetrija i pojava udubljenja i neravnina. Ova udubljenja se mogu korigovati u nekoj daljoj proceduri. Pacijent se može vrlo brzo ( u zavisnosti od obima liposukcije) vratiti svakodnevnim aktivnostima. Dešava se često da pacijenti kada stanu na vagu budu iznenađeni i nezadovoljni svojom težinom koja se nije drastično smanjila u odnosu na težinu pre operacije. Ovo se može obljasniti pre svega količinom tečnosti koja se unese u toku same operacije ( a koja se kasnije izbaci iz organizma) i malom specifičnom težinom masnog tkiva.

Pacijente treba upozoriti da ni liposukcija nije trajna metoda koja će nas zauvek rešiti viška masnih naslaga i da od našeg daljeg načina ishrane i životnih navika zavisi da li će se one vratiti ili ne.

Maerna
Liposukcija Liposukcija