Piling lica

Piling kože podrazumeva procedure koje se koriste za površinsko skidanje (ljuštenje) kože. Koriste se za ispravljanje finih bora, “peglanje” plićih ožiljaka od akni i bubuljica kao i, smanjivanja tamnih fleka na licu. Hemijski piling je jedan od najčešće korišćenih procedura za poboljšanje izgleda kože lica.

Hemijski piling se najčešće radi na licu, vratu i šakama.

Hemijski piling pokazuje jako dobre rezultate kod pacijenata gde postoji depigmentacija, sitne fleke nastalih kao posledica sunčanja , grube, i atrofične kože, ožiljaka od akni, sitnih bora i sl. Radi dobijanja estetski prihvatljivog rezultata, ponekad će biti potrebno nekoliko tretmana hemijskim pilingom. Broj potrebnih tretmana zavisi najviše od starosti kože i od stepena njenog oštećenja.

Najčešći pilinzi su:

Glikolnom kiselinom: u zavisnosti od koncentracije ovi pilinzi mogu biti površni (20% glikolna kiselina) kojim se poboljšava izgled kože, ili srednje duboki (do 70% glikolne kiseline) koje sprovodi samo lekar.

Trihlorsirćetnom kiselinom (TCA): (TCA):.Spada u grupu pilinga srednje dubine, i koristi se za lečenje ožiljaka, finih bora i oštećenja od sunca. Koriste se pilinzi sa 15%, 25% i 35% u zavisnosti od stanja kože.

Fenolom, to je duboki piling lica i koriste ga samo lekari.

Nakon pilinga tretirana koža je eritematozna a pacijent se dnevninm aktivnostima vraća posle par sati Izbegavati šminku 24-48 sati. U proseku potrebo je 3- 6 tretmana za optimalan rezultat. Razmak između tretmana je najmanje od dve do tri nedelje. Rezultati su vidljivi odmah nakon tretmana.

Piling lica