Podizanje obrva

Sa procesom starenja vrlo često dolazi i do spuštanja obrva. Postoje slučajevi gde je spuštenost obrva i urođena. Njihova niska pozicija licu daje umoran i tužan izgled i nije čudo da je to to upravo jedna od najčešćih intervencija koju naši pacijenti traže. Postoji više načina rešavanja ovog problema. Od hirurških metoda, danas se retko radi tzv. „coronarni rez“ tj. rez koji ide od uha do uha i koji se nekada koristio naročito u slučajevima gde je postojao veliki višak kože i velika naboranost u predelu čela. Danas se najčešće radi tzv. lateralno temporalni pristup, kada želimo da podignemo spoljašnje i centralne delove obrve.

Intervencija se izvodi u uslovma lokalne anestezije, posle koje pacijent može da ide kući.Rezovi su mali ( oko 2 do 3 mm) i obično se smeštaju na kosmatoj liniji kako bi bili što manje vidljivi. Kroz ove rezove provlače se resorptivni ili neresorptivni konci kojima nivelišemo visinu obrva.

Posle intervencije prepisuje se upotreba antibiotika, analgetika kao i lekova za smanjenje otoka koji se uzimaju narednih nekoliko dana. Od komplikacija ponekada se javlja asimetrija obrve koja se može korigovati tek kada u potpunosti nestane otok i kada smo sigurni da nastala asimetrija nije rezultat otoka ili hematoma. Pored ove tehnike, danas je jako popularno i podizanje obrva Botoxom, čiji su efekti kratkotrajniji (4 do 6 meseci). Vrlo uspešno se primenjuju i bodljikve niti koje su biorazgradive, a čiji efekat u zavisnosti od vrste niti i proizvođača ( Silhouette Soft niti, Happy lift ,COG mezoniti) traje od 2 do 5 godina.

Abdominoplastika-slika Abdominoplastika-slika