Podizanje dojki (Mastopexia)

Mastopexia je pojam koji podrazumeva podizanje opuštenih dojki čime se pored njihove pozicije poboljšava i njihov oblik. Do opuštanja dojki dolazi polako tokom vremena, kada i samo tkivo počinje da se menja, koža da se istanjuje i dobija na sebi strije usled istezanja. Ovo „spuštanje“ dojki (ptoza) može da se javi i kod velikih i kod malih dojki, tako da vremenom gornji pol dojke postaje zaravnjen (prazan), a bradavica zauzima mesto na donjem polu.

Ovo spuštanje dojki nastaje usled gravitacione sile, a u kojoj meri će one biti spuštene zavisi pre svega od njihove težine i kvaliteta kože.Ostali ali isto tako bitni faktori koji mogu doprineti njihovoj spuštenosti jesu velike oscilacije u telesnoj težini, trudnoća i dojenje.

U zavisnosti od razvijenosti žlezdanog tkiva razlikujemo:
-Ptotične dojke sa hipertrofijom žlezdanog tkiva ( dojke su velike i spuštene)
-Ptotične dojke sa hipo ili atrofijom žlezdanog tkiva ( gde su dojke male i spuštene)
-Ptotične dojke sa normalnim žlezdanom tkivom

Ono što je bitno za izbor operativne tehnike jeste i stepen spuštenosti dojki i po (Georgiadeu) klasifikaciji razlikujemo:

  • stepen ptoze ( mala) gde je bradavica u nivou inframamarne brazde ili malo ispod
  • stepen ptoze ( srednja) gde je bradavica do 3cm ispod nivoa inframamarne brazde i
  • stepen ptoze (velika)- bradavica je na više od 3 cm ispod inframamarne brazde

U zavisnosti od samog izgleda može se raditi njihovo podizanje bez uvećanja ili smanjivanja, podizanje sa povećanjem (augmentacijom) implantima i podizanje dojki uz istovremeno smanjivanje(redukcija). Operacija se izvodi u uslovima opšte endotrahealne anestezije i traje od 2 do 4 h sata. Preoperativno je neophodno pored laboratorijskih analiza uraditi i Uz dojke. Opisan je veliki broj tehnika u rešavanju ovog problema, ali najčešće korišćene tehnike su :

-Periareolarna tehnika gde je ožiljak samo oko areole ( kod manjih ptoza)
-Vertikalna tehnika (kod ptoza srednjeg stepena) rez, tj. ožiljak ide oko areole i vertikalno nadole do inframamarne brazde
-tehnika obrnutog T (sidra), gde postoji ožiljak oko areole, vertikalni u središnjem delu dojke koji se spušta do inframamarne brazde i horizontalni koji je smešten u samu inframamarnu brazdu.

Na odluku o izboru tehnike utiču i drugi faktori kao što su veličina i kvalitet žlezdanog i masnog tkiva, stanje kože, širina grudnog koša i položaj bradavica. Sama operacija podrazumeva odstranjivanje viška opuštene kože, podizanje dojke na višu poziciju i repozicija bradavica. Postoperativno pacijenti moraju nositi specijalne grudnjake narednih mesec dana.Dužina oporavka kao i intenzite bola je individualan. Konci se uklanjaju od 7. do 13. dana.

Nakon operacije, pa i u narednih 3 do 4 nedelje, dojke su otečene i tvrde sa smanjenim senzibilitetom koje se tokom vremena vraća. Oko areola se često mogu videti tv. „falte“ koje se vremenom ispravljaju i potpuno nestaju. Ožiljci su u početku izraženi ali vremenom blede. U cilju što boljeg izgleda ožiljaka savetuje se nakon skidanja konaca kontinuirano tretiranje ožiljaka za to namenjenim preparatima ( Dermatix, Contratubex, Cica Care, Scar Zone).Treba izbegavati solarijum i sunčanje narednih nekoliko meseci.Ponekada se i pored svih mera predostrožnosti ovi ožiljci proširuju i zadebljavaju što opet zavisi ne samo od tehnike već i od kvaliteta i prirode kože i organizma. U prvih mesec dana spavanje je na leđima. Zabranjene su fizičke aktivnosti ( teretana, plivanje, skijanje, tenis), podizanje tereta .

Podizanje dojki