Svima nam je poznat estetski značaj i izgled nogu i potkolenica i njihov pravilan izgled.Sam oblik potkolenice tj. lista zavisi od razvijenosti mišića koji se nalaze na zadnjoj strani potkolenice i od debljine potkožnog masnog tkiva. Postoje urođeni deformiteti kao što su „X“ ili „O“ noge, ali isto tako deformiteti se mogu javiti i nakon saobraćajnih nezgoda, mišićne distrofije ili kao posledica poliomijelitisa.

Korekcija ovih nedostataka se može postići ubacivanjem potkolenih implanta, transferom masti ili popunjavanje Aquafilingom. Ukoliko se radi o potkolenim implantima, operacija se mora raditi u uslovima opšte anestezije ili kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. Rez je horizontalan i pravi se u predelu zatkolene jame. Implant se smešta ispod fascije mišića sa zadnje unutršnje strane potkolenice.

Ukoliko je koža jako tanka kako se implant ne bi nazirao, moguće je ubacivanje sopstvene masti, ali koje se radi u narednoj intervenciji posle par meseci. Jako je bitno odrediti tačnu dužinu i zapreminu implanta, jer ukoliko su preveliki ne mogu se smestiti , a mogu dovesti i do kompromitovanja cirkulacije, pojave jakih bolova i protruzije implanta. Ukoliko se povećanje ili korekcija radi sopstvenom mašću, pacijentu treba naglasiti da nakon ovakve intervencije dolazi do izvesnog stepena resorpcije same masti, tako da se ovakvi postupci ne retko i ponavljaju.

Nakon operacije, neophodno je nošenje kompresivnog zavoja 7 dana i specijalni steznik narednih mesec dana.

Ožiljci su mali i skoro neprimetni. Nakon operacije javljaju se i otoci i neprijatan osećaj zatezanja koji traje oko 2 nedelje. Jako je bitno da noge tokom spavanja budu blago podignute, a sa hodanjem treba početi što ranije ( kod žena se savetuje nošenje obuće sa potpeticama). Izbegavati duge šetnje i dugotrajno stajanje.

Aqua filling Maerna Polytech

Povećanje i korekcija listova Povećanje i korekcija listova